Lapetikkaat, Seinätikkaat Vai Hätäpoistumistikkaat?

joulu 29, 2023

Talon tikkaat muodostavat olennaisen osan rakennuksen turvallisuudesta ja käytettävyydestä. Talon tikkaita valitessa on otettava huomioon monia tekijöitä, kuten niiden käyttötarkoitus, asennuspaikka ja turvallisuusvaatimukset. Lapetikkaat eli kattotikkaat, seinätikkaat ja hätäpoistumistikkaat edustavat erilaisia vaihtoehtoja, joista jokainen palvelee omaa tarkoitustaan.

Tässä artikkelissa tarkastelemme tarkemmin erilaisten tikasvaihtoehtojen ominaisuuksia ja soveltuvuutta eri tilanteisiin. Pohdimme, millä tavoin tikkaat voivat parantaa rakennuksen toimivuutta sekä turvallisuutta ja mitä tekijöitä tulisi ottaa huomioon niitä valitessa.

Seinätikkaat ja lapetikkaat

Tikkaat katolle

Seinätikkaat, lapetikkaat ja kattosillat ovat joko katolla olevia tai sinne vieviä tikkaita. Nämä tikkaat luetaan kattoturvatuotteisiin ja ne ovatkin nykyaikaisen talon välttämättömiä varusteita. Kattoturvatuotteet –artikkelissa avataan hyvin kattoturvatuotteiden merkitystä: 

“Kattoturvatuotteet ovat tuotteita, jotka on suunniteltu parantamaan katon turvallisuutta, kestävyyttä ja toimivuutta. Kattoturvatuotteisiin lukeutuu katolle asennettavat lumiesteet, kattosillat sekä tikkaat.”

Seinätikkaiden avulla on turvallista kulkea katolle, lapetikkaat turvaavat katolla liikkumisen eri huoltokohteille, kun taas kattosillat takaavat pitävät askeleet ja tehokkaat huoltotoimet. Katolla olevien tikkaiden avulla esimerkiksi katon puhdistaminen tai antennin asentaminen ovat siis huomattavasti vaivattomampia toimenpiteitä. 

Tikkaat eivät kuitenkaan paranna vain rakennuksen huollettavuutta, vaan tuovat myös turvaa hätätilanteissa.

Seinätikkaiden asennus 

Ensimmäinen kattoturvatuote, jonka katolle kiipeävä näkee, on seinätikkaat. Kuten Matt Greenfield artikkelissaan kirjoittaa, kiinteät seinätikkaat auttavat katolle kulkemisessa sekä tarvittavien huoltojen ja tarkistusten tekemisessä.

Ensimmäinen vaihe seinätikkaiden asennuksessa on oikeanlaisten,  käyttötarkoitukseen sopivien ja turvallisuusmäärätkset täyttävien tikkaiden valinta. 

Itse asennusprosessi alkaa tikkaiden paikan valinnalla. Seinätikkaat kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan asentaa talon päätyyn. 

Ennen asennusta on tärkeää tarkistaa seinärakenteen vahvuus ja varmistaa, että tikkaat voidaan kiinnittää tukevasti. Tikkaiden huolellinen asennus valmistajan ohjeiden mukaisesti varmistaa tikkaiden optimaalisen toimivuuden ja turvallisuuden. Seinätikkaiden asennusprosessi vaatii huolellisuutta ja ammattitaitoa, ja siksi onkin suositeltavaa hyödyntää kokeneiden asentajien palveluita, mikäli työ ei ole itselle ennestään tuttua.

Seinätikkaat

Seinätikkaiden lisävarusteet

Tikkaiden valintaa miettiessä pohditaan tyypillisesti niiden väriä sekä korkeutta. Nykyaikaisissa talotikkaissa on kuitenkin muutakin huomioitavaa: tikkaisiin voi valita esimerkiksi liukastumista estävän mekaanisen karhennuksen tai turvavarusteita. 

Askelmien karhentaminen on vähintä, mitä voit tehdä sekä itsensä että muiden katolla työtä tekevien ammattilaisten turvallisuuden eteen.

Seinätikkaisiin on saatavilla myös turvavarusteita. Niiden selkäsuojuksen avulla estetään hurjia onnettomuuksia. Mikäli tikkaiden nousukorkeus ylittää 8 metriä, tikkaat tulee varustaa turvakiskolla tai selkäsuojuksella.

Seinätikkaiden hinta asennettuna 

Seinätikkaiden hinta asennettuna vaihtelee useista tekijöistä, kuten tikkaiden valmistajasta, materiaalista, pituudesta sekä asennustyön vaativuudesta riippuen. 

Yksittäiset seinätikkaat kustantavat asennettuna muutamasta sadasta eurosta muutamaan tuhanteen euroon. 

Me Suomen Vesiremontilla pyrimme tekemään tikkaiden asennukset osana suurempaa kattoturvatuote-kokonaisuutta, jotta yksikkökustannukset saadaan minimoitua. Kattoturvatuote-remontit kustantavat kauttamme tyypillisesti 1 000-2 500 euroa.

Hätäpoistumistikkaat – määräykset ja ohjeet

Hätäpoistumistikkaat ovat tärkeä osa rakennuksen turvallisuutta, ja niiden suunnittelussa ja asennuksessa onkin noudatettava tarkkoja määräyksiä ja ohjeita. 

Useimmissa kodeissa on vain yksi portaikko, joka johtaa ylempiin kerroksiin. Hätätilanteessa, kuten tulipalossa, yleinen poistumistie voi olla tukossa, joten on äärimmäisen tärkeää olla vaihtoehtoinen keino paeta rakennuksen sisältä, ylemmistäkin kerroksista käsin. Varapoistumisreitti luodaan tyypillisesti esteettömän ikkunan lähelle hätäpoistumistikkaiden avulla.

Hätäpoistumistikkaiden asennuksessa on otettava huomioon rakennuksen korkeus, käyttötarkoitus sekä paikalliset rakentamismääräykset. Rakennusmääräykset ja turvallisuusstandardit vaihtelevat alueittain, mutta yleisesti ottaen hätäpoistumistikkaat on suunniteltava ja asennettava niin, että ne tarjoavat nopean ja turvallisen poistumistien hätätilanteen sattuessa. Paikalliset viranomaiset ja rakennusvalvonta tarjoavat tarkempia ohjeita ja neuvoja kuhunkin rakennukseen liittyen.

Hätäpoistumistikkaat

Kattotikkaiden asennus 

Seinätikkaat ovat siis ensimmäinen osa kattoturvajärjestelmää, mutta niiden jatkeeksi on aina hyvä asentaa lisäksi kattotikkaat, joita kutsutaan myös lapetikkaiksi. Kattotikkaat toimivat turvallisena kulkuyhteytenä katon reunalta katon harjalle sekä savupiippujen ja ilmanvaihtokanavien luo. 

Lapetikkaiden asennus vaatii huolellista suunnittelua ja turvallisuusnäkökohtien tarkastelua. Ennen itse asennusta on olennaista valita oikeanlaiset tikkaat, huomioiden katon rakenteen, materiaalin, värin, kaltevuuden sekä pituuden. 

Kattotikkaat asennetaan valmistajan antamien tarkkojen ohjeiden mukaan niin, että katon pinta ei pääse vaurioitumaan. Tikkaiden tukeva kiinnitys on välttämätöntä, jotta varmistetaan niiden vakaus ja pitkäikäisyys.

Oikeaoppinen asennus takaa kattotikkaiden kestävyyden ja turvallisuuden vuosikymmenien ajaksi eteenpäin.

Lapetikkaiden hinta -Mitä maksaa kattotikkaat asennettuna?

Lapetikkaiden hinta vaihtelee monista tekijöistä riippuen. Niiden valmistaja, valittu materiaali, katon kaltevuus sekä lapetikkaiden pituus vaikuttavat itse tikkaiden hintaan. Asennuskustannukset voivat vaihdella myös paikkakunnan sekä rakennuksen erityisvaatimusten mukaan. Yksittäiset lapetikkaat kustantavat 1-kerroksiseen taloon kauttamme noin 575-2 200 euroa. On kuitenkin hyvä muistaa, että yksittäisten tikkaiden hinta tulee edullisemmaksi osana kokonaisvaltaista kattoturvatuoteremonttia. Käytämme asennuksissamme laadukkaita Piskon tuotteita, joiden valintaan voi olla tyytyväinen vielä vuosienkin kuluttua.

Lapetikkaat

Mistä edulliset lapetikkaat?

Lapetikkaiden etsintää ei välttämättä kannata aloittaa siitä lähtökohdasta, mikä olisi edullisin vaihtoehto. Kun tiedostetaan lapetikkaiden merkitys, huomataan hintaa tärkeämmän tekijän olevan kuitenkin niiden laatu ja sopivuus rakennukseen. Oikeanlaisilla lapetikkailla varmistetaan, että kattomateriaali ei vahingoitu ja niitä on myös turvallista käyttää vielä vuosikymmenien ajan. Mikäli etsinnässä on vain yksittäiset lapetikkaat, edullisin ratkaisu voi olla niiden hakeminen lähimmästä rautakaupasta ja tarpeen vaatiessa pyytää paikallista ammattilaista asennusavuksi. Jos taas kyseessä on laajempi kattoturvatuote-remontti – ole rohkeasti yhteydessä meihin niin katsotaan yhdessä teille sopivin paketti!

Lapetikkaat eli kattotikkaat –usein kysytyt kysymykset

Kuten jo aiemmin tässä artikkelissa on tullut selväksi, lapetikkaat ovat olennainen osa rakennuksen turvallisuutta sekä ylläpitoa. IKO:n artikkelissa kiteytetään hyvin: “Hyvät tikkaat antavat sinulle helpon pääsyn korkeuksiin ja tukevat sinua työskennellessäsi katon hankalalla lappeella.”

Lapetikkaiden valinnasta ja käytöstä herää usein kysymyksiä ja käymmekin nyt läpi yleisimmin kysyttyjä kysymyksiä niihin liittyen.

Onko lapetikkaat pakolliset?

Lapetikkaiden tarve ja pakollisuus riippuvat rakennuksen ominaisuuksista. 

Lapetikkaat ovat pakolliset lähes kaikkiin korkeisiin rakennuksiin, etenkin jos katolla on teknisiä laitteita tai muita huoltoa vaativia kohteita. Lapetikkaiden avulla taataan turvallinen käynti ja kulku katolla.

Matalammissa ja loivakattoisissa rakennuksissa lapetikkaat eivät ole kuitenkaan aina  pakollisia. Tästä huolimatta niiden asentaminen on silti hyödyllistä huollon ja hätätilanteiden varalta. Asianmukaisten vaatimusten varmistamiseksi on aina suositeltavaa tarkistaa paikalliset rakennusmääräykset ja turvallisuusstandardit.

Milloin tarvitaan lapetikkaat?

Lapetikkaat ovat tarpeen aina silloin, kun rakennuksen katolle oletetaan olevan käyntiä, esimerkiksi katon tarkastusten, huoltojen tai korjausten merkeissä. Tällöin katolle on oltava katkeamaton ja helppokulkuinen kulkureitti. Yli kaksikerroksisiin rakennuksiin vaaditaan yleensä myös turvakiskot tai –kaiteet.

Paikalliset rakennusmääräykset ja turvallisuusstandardit määrittelevät tarkemmin, milloin lapetikkaat ovat pakolliset.

Saako lapetikkaat tehdä puusta? 

Lapetikkaat valmistetaan nykypäivänä lähes aina teräksestä tai alumiinista, mutta ne voidaan valmistaa myös lahosuojatusta puusta. 

Puusta tehdyt lapetikkaat voivat olla kevyitä ja esteettisesti kauniita, mutta niiden kestävyys, etenkin Suomen muuttuvissa sääolosuhteissa, on muita materiaaleja reilusti heikompaa. Sille on siis syynsä, miksi lähes kaikki päätyvätkin tänä päivänä kestävämpiin ratkaisuihin.

Millaiset tikkaat mökin katolle?

Mökin katolle vieviin tikkaisiin on hyvä panostaa, jotta mökillä oleminen ja rakennuksen kunnosta huolehtiminen on mahdollisimman stressitöntä ja helppoa. Mökin katolle asennetaan tyypillisesti lapetikkaat ja kattosillan, sekä tietysti niille vievät seinätikkaat.

Mökin katolle valittavat tikkaat riippuvat useista tekijöistä, kuten katon kaltevuudesta sekä mökin käyttötarkoituksesta. Asennuksessa on huomioitava myös mökin rakennetyyppi sekä tarvittavat turvallisuusstandardit.

Mitkä lapetikkaat konesaumakatolle?

Konesaumakatto on aikaa kestävä kattomateriaali, joten lapetikkaisiin kannattaa myös satsata. Konesaumakatoille suositellaan yleensä alumiinisia tai teräksisiä lapetikkaita, sillä ne kestävät parhaiten aikaa ja äärimmäisiäkin sääolosuhteita.

Konesaumakaton lapetikkaat on hyvä valita sen mukaan, että ne voidaan asentaa saumakohtien yhteyteen katon pintaa vahingoittamatta.

Lähteet

Today’s Homeowner

IKO

Kattoturvatuotteet-artikkeli

Suomen Vesiremontti -kattoturvatuotteet

Ota yhteyttä